100% ONLINE MBA ŠTÚDIUM, MSc, MHA & LLM ZA CENU OD 3.204 € - PRIHLÁSENIE DO 15. 09. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Nevybierajte si MBA len podľa ceny

22. máj 2024
Nevybierajte si MBA len podľa ceny

Na pomyselnej visačke MBA je zvyčajne uvedená pomerne vysoká suma. Finančnú čiastku, ktorú neutrácate každý deň. Napriek tomu by nemala byť hlavným faktorom, podľa ktorého sa rozhodujete. Podrobne preskúmajte, čo za svoje peniaze dostanete.

Je užitočné nepozerať sa na sumu, ktorú plánujete investovať do MBA, len ako na výdavok. Skôr ako o výdavok ide o investíciu, ktorá sa vám v budúcnosti mnohonásobne vráti. V podstate ide o to, aby ste si vybrali kurz, ktorý optimálne vyhovuje vašim finančným možnostiam aj potrebám. 

1. Zistite, za čo presne platíte

Skôr ako pošlete prihlášku na MBA na konkrétnu školu alebo inštitúciu, zistite si, čo zahŕňa cena. Vždy by ste mali mať možnosť vopred sa oboznámiť so štruktúrou školného a prípadnými poplatkami. Každý má trochu iné predstavy a vzdelávacie potreby, preto je vhodné, ak škola ponúka viacero možností výučby MBA prispôsobených rôznym typom študentov. Ak si napríklad nie ste istí časovou náročnosťou a tým, či budete schopní dodržať všetky termíny, je vhodné vybrať si možnosť, ktorá vám umožní predĺžiť alebo prerušiť štúdium bez akýchkoľvek sankcií. Mali by ste si tiež overiť, či poplatok za štúdium zahŕňa študijnú literatúru alebo prístup do knižnice s odbornou literatúrou (v súčasnosti často plne online).

Pozor - niektoré školy si účtujú poplatky aj za samotné podanie prihlášky, a to aj v prípade, že sa nakoniec pre štúdium nerozhodnete.

2. Neporovnávajte hrušky s jablkami

Hoci sú obe formy MBA štúdia z hľadiska výhod rovnocenné, online MBA štúdium je - už z definície - finančne výhodnejšie ako denné štúdium, pri ktorom musíte k nákladom pripočítať ďalšie položky, ako je doprava (ak ste zvyknutí šoférovať a škola je na druhom konci krajiny, bude vás to niečo stáť) a ubytovanie (väčšia vzdialenosť si vyžaduje hotel alebo penzión). Cestovanie si zvyčajne vyžaduje aj vyššie náklady na stravu.

To, či budete ako študenti fyzicky prítomní v triede, nehrá vo výsledku žiadnu úlohu. Napriek tomu na štúdium online nepotrebujete viac ako spoľahlivý počítač (alebo mobilný telefón) a internetové pripojenie. Inými slovami, online formát je spôsob, ako ušetriť peniaze bez toho, aby ste museli robiť kompromisy v kvalite a v tom, čo vám štúdium MBA prinesie.

Pozor - nie je online ako online. Uistite sa, že škola pristupuje k online formátu ako k skutočnému štúdiu MBA, so živými konzultáciami s lektormi a praktickým riešením problémov vo vašej profesii. Niektoré inštitúcie vydávajú za štúdium MBA aj „samoštúdium“, ktoré spočíva v prehrávaní videí z YouTube bez akejkoľvek interakcie s odborníkmi.

3. Pozri platobné podmienky

Školy MBA ponúkajú rôzne možnosti, pokiaľ ide o platobné podmienky. Bežne ponúkajú finančnú úsporu, ak celú sumu zaplatíte ihneď v hotovosti. Zvyčajne existuje aj splátkový plán s rôznym počtom splátok - môžu byť dve alebo viac (zvyčajne mesačné splátky).

Odporúčame vám, aby ste sledovali, či škola ponúka zľavu. Vo všeobecnosti na tom nie je nič zlé, Česi milujú zľavové akcie vo všetkých odvetviach, žiaľ, často ide len o trik, ako prilákať neznalých uchádzačov. Na webovej stránke inštitúcie MBA môžete vidieť zmienku o zľave, ale nemusíte si všimnúť, že ide o bežnú sumu, za ktorú škola štúdium štandardne ponúka. Odporúčame vám preto, aby ste v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov častejšie navštevovali webové stránky inštitúcie a uistili sa, že nejde len o fiktívnu zľavu.

Pozor - niektoré školy ponúkajú „špeciálne“ školné počas celého roka, čo pripomína legendárneho Bédu Trávníčka a jeho zľavové akcie.

Ak teda chcete platiť menej, naučte sa rozlišovať medzi skutočnými a fiktívnymi zľavami. Dobrú povesť štúdia MBA znižujú aj rôzne súťaže, ktoré školy organizujú a v ktorých môžu účastníci „vyhrať“ napríklad vrátenie školného.

4. Zistite, kedy sa vám investícia vráti

Návratnosť sa líši od prípadu k prípadu. Na našej webovej stránke môžete použiť kalkulačku finančných prínosov MBA a vypočítať si približný odhad, ako to bude pre vás vyzerať, ak sa rozhodnete študovať na CEMI. Stačí odpovedať na otázky týkajúce sa vášho veku, počtu rokov, ktoré plánujete odpracovať, a vašej pozície.

Keďže nie všetko je o peniazoch, pri výbere štúdia MBA sa určite nerozhodujte len podľa ceny. Poskytne vám vyšší plat, ale má aj ďalšie výhody - napríklad výrazne zlepší vaše kariérne vyhliadky a okrem vedomostí a praktických zručností (bez ohľadu na to, ktorý kurz si vyberiete, naučíte sa robiť strategické rozhodnutia a viesť) zmení aj vás (po profesionálnej stránke sa budete cítiť sebavedomejšie, spokojnejšie a naplnenejšie). A získate aj dôležité kontakty, ktoré sú neoceniteľné v každej profesii alebo podnikaní.

5. Online vzdelávanie šetrí planétu

Titul MBA nie je žiadnym módnym doplnkom, ale mal by skutočne odkazovať na vaše kvality počas celej vašej kariéry. Preto o štúdiu MBA hovoríme ako o investícii na celý život. Aj tu platí staré príslovie, že nikto nie je príliš bohatý na to, aby si kupoval lacné veci. A naopak, ani vysoká cena titulu MBA nie je sama osebe zárukou kvality.

A je tu ešte jedna výhoda - online štúdium MBA je nenáročné nielen na peňaženku, ale aj na planétu Zem. Tým, že sa eliminujú presuny študentov, znižuje sa uhlíková stopa, šetrí sa energia a prispieva sa k zníženiu množstva papierového a plastového odpadu. A to sú výhody, ktoré sa v dnešnej dobe naozaj počítajú!

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA, MHA, MSc alebo LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.